خانه » ✅مطالب آموزشی » هارد SSD چیست؟ تفاوتش با هارد های HDD + مزایا و معایب آن

هارد SSD چیست؟ تفاوتش با هارد های HDD + مزایا و معایب آن

حافظه SSD چیست؟

فهرست و عناوین مقاله

حتما این سوال بَراتون پیش آمده که SSD چیه و چه تفاوتی با هارد دیسک داره؟ خب سعی می‌کنیم در این مطلب به طور مفید این سوالو جواب بدیم.

اگر شما جزو افرادی هستین که قصدِ خریدِ کامپیوتر PC یا لپ‌تاپ جدید برای کارِ خود دارین میتونین تصمیم بگیرین که دستگاه جدیدتون از درایو حالت جامد (SSD) یا هارد دیسک (HDD) به عنوان دستگاه ذخیره‌ساز خود استفاده کنه.

 

به نظرتون هارد SSD بهتره یا HDD؟

نمیشه جواب سر راستی برای این سوال پیدا کرد چون هر خریدار و مصرف کننده‌ای نیازهای متفاوتی داره و باید براساس نیاز، اولویت‌ها و البته بودجه‌ای که می‌خواید صرف کنین تصمیم گیری کنین. گرچه قیمت هاردهای SSD در حال کاهشه اما باز هم هزینه‌ی هاردهای HDD پایین‌ترِ. با این حال اگر عملکرد و راه اندازی سریع برای شما اهمیت داره، هارد SSD همان چیزیه که شما می‌خواید.

 

SSD چیست و چه تفاوتی با هارد دیسک داره؟

ممکنه در حاله خرید یک سیستم یا ارتقاء هارد سیستم خود باشین و ندونین SSD به چه معناست. برای شروع خوبه که بدونید SSD مخفف Solid State Drive به معنای درایو حالت جامد هست. شما می‌تونین هارد SSD رو به عنوان یک نسخه بزرگ‌تر و پیچیده‌تر فلش USB تصور کنین.

درست مثل حافظه USB، هاردهای SSD هیچ قطعه متحرکی ندارن و در عوض اطلاعات رو در میکروچیپ‌ها ذخیره می‌کنن. در مقابل هارد دیسک یک بازوی مکانیکی و هد خوندن و نوشتن داره که روی پلاتر‌ها در حال حرکته و اطلاعات رو از دیسک‌های ذخیره سازی می‌خونه. این تفاوت باعث میشه که هاردهای SSD بسیار سریع‌تر عمل کنن.

SSD‌ها معمولا از حافظه فلش مبتنی بر NAND استفاده میکنه. این تکنولوژی نوعی حافظه پایدار یا غیر‌فرار هست و به این معنی که با خاموش کردن یا قطع جریان برق اطلاعات ذخیره شده در آن پاک نمیشن. برای خوندن و نوشتن اطلاعات هاردهای SSD از هیچ بازوی مکانیکی استفاده نمی‌کنه و به جای آن از یک پردازنده تعبیه شده مرسوم به کنترلر برای انجام عملیات و خوندن داده‌ها استفاده می‌کنه.

 

 

جدول مقایسه هارد اس اس دی و HDD

 

قابلیت SSD (Solid State Drive) HDD (Hard Disk Drive)
انرژی
مصرف انرژی کم‌تر، به طور میانگین ۲ تا ۳ وات استفاده می‌کنه که منجر به صرفه‌جویی در مصرف باتری بیش از ۳۰ دقیقه می‌شه. مصرف انرژی بیشتر، به طور میانگین ۶ تا ۷ وات مصرفی داره بنابراین باتری بیشتری مصرف می‌کنه.
قیمت گران ارزان
ظرفیت به طور کلی برای نوت‌بوک‌ها ظرفیت بزرگ‌تر از ۱ ترابایت و برای دسکتاپ‌ها ظرفیت بیشتر از ۴ ترابایت رو نداره. معمولا برای نوت‌بوک‌ها تا ظرفیت ۴ ترابایته و برای دسکتاپ‌ها تا ظرفیت ۱۰ ترابایتی رو ارائه می‌ده.

 

زمان بوت شدن سیستم عامل به طور میانگین ۱۰ الی ۱۳ ثانیه به طور میانگین ۳۰ تا ۴۰ ثانیه
سر‌و‌صدا
چون قطعه متحرکی نداره سروصدایی نداره. صدای کلیک کردن و چرخش پلاتر‌ها رو میشه شنید.
لرزش چون قطعه متحرکی نداره لرزش نداره. چرخش پلاترها می‌تونه منجر به لرزش شه.
گرمای تولید شده چون برق کمی مصرف می‌کنه و قطعه متحرکی نداره گرمای خیلی کمی تولید می‌کنه.  چون برق بیشتری مصرف می‌کنه و قطعات متحرک داره می‌تونه گرما تولید شه.
سرعت خرابی ۲ میلیون ساعت ۱.۵ میلیون ساعت
سرعت نوشتن / کپی فایل ۲۰۰ مگابایت در ثانیه تا ۵۵۰ مگابایت در ثانیه ۵۰ تا ۱۲۰ مگابایت در ثانیه
رمزگذاری پشتیبانی از رمزگذاری FDE در بعضی مدل‌ها پشتیبانی از رمزگذاری FDE در بعضی مدل‌ها
سرعت باز کردن فایل حداکثر ۳۰ درصد سریع‌تر از HDDها کندتر از SSD‌ها
 تاثیر میدان مغناطیسی SSD تحت تاثیر هیچ میدان مغناطیسی قرار نمی‌گیره. میدان مغناطیسی می‌تونه اطلاعات رو پاک کنه.

 

 

تعمیر هاردهای SSD و معایب آن

 باید بدونید که جدا از مزایای استفاده از  SSD ها که قابل توجه هستن، اما ایراداتی هم دارن و آن هم خراب شدن آنهاست که اگر این اتفاق بیوفتد مطمئنا دردسر‌ها و هزینه‌های بیشتری داره.

هارد دیسک‌ها از تکنولوژی مغناطیسی و درایو‌های اس اس دی از الکترو مغناطیس بهره‌مندند و همین امر باعث می‌شود تا اس اس دی‌ها به نوسانات برقی حساس تر باشن و زودتر خراب شن.

اما جای نگرانی نیست. با پیشرفت روز افزون تکنولوژی و مهارت و تجربه کارشناسان این حوزه، تعمیر یا ریکاوری هارد SSD کار نشدنی نیست و خیلی دور از دسترس نخواهد بود.

مطمئنا تعمیر یا ریکاوری هارد دیسک‌های مکانیکی با درایوهای SSD کاملا متفاوته و البته نوع از دست دادن یا پاک شدن اطلاعات روی این دو مدل هارد هم تفاوت داره.

 

تفاوت حذف شدن اطلاعات از هارد SSD با هارد دیسک HDD تا چه اندازه اس؟

هرکس ممکنه دچار اشتباه شه، اما اگر آن اشتباه‌ حذف فایل‌های مهم یا فرمت تصادفی هارد باشه، بسیار دردناکه. خبر خوب اینه که اکثر فایل‌های حذف‌شده و هاردهای فرمت شده قابل بازیابی هستن، مشروط به اینکه شما فورا برای توقف کار با دستگاه خود اقدام کنین. خبر بد اینه که شما زمان زیادی ندارین بخصوص اگر فایل‌های شما از حافظه SSD پاک شده باشن.

ما دلیل این حرف رو توضیح میدیم، اما اول، باید به یک نکته مهم برسیم، اگر به طور تصادفی اطلاعات رو حذف کردین، فورا کامپیوترتان رو خاموش کنین. تا وقتی که برنامه عملی خاصی ندارین، اقدامی انجام ندید و اگر مطمئن نیستین چطور پیش بروید، با ما تماس بگیرین.

 

نحوه حذف شدن اطلاعات در هارد دیسک مکانیکی

وقتی هارد دیسک HDD دیتاها رو می‌نویسه، این امکان وجود داره که بروی داده‌های قدیمی که قبلا پاک شده عمل نوشتن روانجام بده. بنابراین، زمانی که یک کاربر یک فایل رو پاک می‌کنه، هارد دیسک به سادگی به فرمان توجه خواهد کرد و زمانی که یک دستور جدید نوشتن دریافت می‌کنه اون رو بر روی فایل‌های حذف شده می‌نویسه.

به عنوان یک مثال عملی: فرض کنیم که شما تصمیم می‌گیرین فایل A رو حذف کنین. هارد دیسک فایل A رو از جداول فایل حذف می‌کنه. حالا شما قصد دارین فایل B رو کپی کنین. هارد دیسک شروع به نوشتن فایل B در تمام فضای خالی موجود می‌کنه که احتمالا شامل بعضی از قسمت‌هایی می‌شه که قبلا برای ذخیره فایل A استفاده شده.

اما باید بگوییم وقتی شما در حال نوشتن فایل B هستین درست زمانی که به اشتباه فایل A رو حذف کردین، اطلاعات فایل A هنوز در محله و تنها اشاره‌گرهایی که به این اطلاعات اشاره دارن پاک شدن، بنابراین تمام کاری که شما باید انجام بدید اینه که کپی کردن رو متوقف و دستگاه رو خاموش کنید و برای بازیابی اطلاعات خود اقدام کنین. البته مطمئن‌ترین راه اینه که کار را به یک فرد حرفه‌ای بسپارین.

نحوه حذف شدن اطلاعات از هارد SSD

حافظه‌های SSD از تکنولوژی دیگری برای ذخیره داده‌ها استفاده می‌کنن. یک حافظه SSD باید قبل از این که دیتای جدید رو در حافظه بنویسه هر بلوک داده رو کاملا پاک کنه. شاید این موضوع چندان تفاوتی نداشته باشه، اما زمانی که یک کامپیوتر نیاز داره مقدار زیادی از اطلاعات رو در مدت‌زمان کوتاهی بنویسه، بسیار دشوار است.

مشکل دیگری که وجود داره اینه که حافظه‌های SSD قسمت‌هایی از اطلاعات رو به صورت صفحاتی در بلوک‌های مختلف ذخیره می‌کنند. برای نوشتن داده‌ها، درایو باید کل بلوک رو حذف کنه اما گاهی اوقات نیاز داره تا صفحه خاصی رو نگه داره. اگر درایو بخواهد یک صفحه رو حذف کنه، باید همه صفحات دیگر رو به یک مکان موقت منتقل کنه، کل بلوک رو حذف کنه، سپس صفحات رو بازگرداند. واضحه که این دقیقا کارآمد نیست.

برای کارآمدتر کردن این فرآیند، درایوهای SSD از فرمان TRIM استفاده می‌کنن تا بلوک‌های استفاده‌ نشده رو شناسایی کرده و آن‌ها رو پاک‌سازی کنن که این کار عملکرد درایو رو به طور قابل‌توجهی بهبود می‌بخشه؛ زمانی که کامپیوتر نیاز به نوشتن داده‌های جدید داره، نیازی نیست که برای حذف بلوک‌های “آزاد” منتظر حذف داده‌ها باشه. کامپیوتر هر بار که تصمیم می‌گیرین چیزی رو حذف کنه، یک فرمان  TRIM ارسال می‌کنه تا بلوک‌های مورد نظر رو حذف کنه.

در نتیجه:

با این حال، هرچه از پاک شدن اطلاعات بیشتر بگذره و عملیات طولانی‌تر بشه، شانس شما کم‌تر میشه. تابع TRIM نهایتا داده‌ها رو حذف خواهد کرد، صرف‌نظر از این که آیا می‌خواید داده‌های جدید رو بنویسید یا خیر، و اغلب درایوها، با سرعت تابع TRIM رو اجرا خواهند کرد. اغلب در کامپیوترهای دارای حافظه اس اس دی، TRIM بطور پیش فرض فعاله. به این ترتیب اگه شما به طور تصادفی داده‌ها رو از SSD حذف کنین. بهترین اقدام قطع ارتباط برق از درایو بوده. کامپیوتر رو خاموش کنین و دوشاخه رو از برق بکشد و حافظه SSD رو به یک شرکت معتبر بازیابی اطلاعات ببرین.

“زمانی که فایل‌ها رو حذف می‌کنید یا حافظه SSD رو فرمت می‌کنین، ممکنه فایل‌ها هنوز قابل بازگردانی باشند.“

امیدواریم تونسته باشیم با درایوهای SSD بیشتر آشناتون کنیم و توضیح داده باشیم که SSD چیست و چه تفاوتی با هارد دیسک دارد، اعم از ساختار، تکنولوژی، کارایی و پاک شدن اطلاعات از هارد SSD با هارد دیسک HDD رو درک کرده باشین.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

روی ستاره کلیک کنید

میانگین امتیاز ۴.۹ / ۵. میزان امتیاز ۱۱

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می‌دهد

2 پاسخ

  1. یک مقاله علمی چرا باید این قدر غلط املایی داشته باشه؟؟ این همه هکسره و هکسره معکوس؟؟ واقعا اعصاب خواننده رو به هم می ریزه!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 + 9 =

ایران هارد

مرکز بازیابی اطلاعات هار و سرور

سوالی دارید؟

زنگ بزن یا شماره‌ات رو بزار تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند :)

اطلاعات تماس

© ایران هارد ۲۰۲۲ | استفاده از مطالب سایت با ذکر منبع بلا مانع است | طراحی و سئو با ☕ توسط: Edux