خانه » مطالب عمومی » فایل سیستم در هارد چیست و چه کاری انجام می‌دهد؟

فایل سیستم در هارد چیست و چه کاری انجام می‌دهد؟

فایل سیستم چیست و چیکار میکنه

فهرست و عناوین مقاله

جوابه این سوال که فایل سیستم چیست؟ باید بگیم الگویی برای سازماندهی اطلاعات هاردِ. در واقع فایل سیستم روشی رو برای جدا کردن داده‌های موجود روی یک درایو ارائه می‌کنه، که در اصطلاح به اون‌ها فایل می‌گیم.

ویندوز از چهار نوع سیستم فایل مختلف NTFS ,REFS , FAT32, EXFAT پشتیبانی می‌کنه. REFS جدیدترین نوع سیستم فایله که توی ویندوز ۱۰ ارائه شده و پرکاربردترین نوع فایل سیستم رو NTFS گفت. از این نوع فایل سیستم ویندوز به طور پیش فرض برای فرمت هارد و درایوها استفاده می‌کنه.

FAT32 یک سیستم فایل قدیمیه که به اندازه NTFS کارآمد نیست و از یکسری قابلیت‌های مهم پشتیبانی نمی‌کنه اما با اکثر سیستم عامل‌ها سازگاری داره. EXFAT جایگزینی مدرن برای FAT32 هست و اکثر دستگاه‌ها و سیستم عامل‌هایی که از NTFS پشتیبانی می‌کنن می‌تونن از این سیستم فایل استفاده کنن اما تقریبا به اندازه FAT32 معروف نیست.

انواع فایل سیستم

تفاوته فرمت‌های NTFS ,REFS , FAT32, EXFAT

حالا که متوجه شدین فایل سیستم چیست ، بهتره با انواع اون هم آشنا بشیم. این که در‌حال استفاده از هارد اینترنال، هارد اکسترنال، فلش مموری یا کارت SD باشین، فرقی نداره ویندوز بهتون امکان استفاده از همه‌ی سیستم فایل‌های مختلف رو می‌ده. توی ویندوز هیچ توضیحی در مورد تفاومت فرمت‌های NTFS ,REFS , FAT32, EXFAT گفته نشده. ولی در ادامه می‌تونید در این رابطه اطلاعات کاملی رو بخونید.

فایل سیستم ان تی اف اس، ایکس فت و فت ۳۲

سیستم فایل NTFS چیه؟

NTFS (مخفف New Technology File System) سیستم فایل مدرنیه که ویندوز دوست داره به طور پیش فرض از آن استفاده کنه. هنگامی که ویندوز نصب می‌کنین هارد سیستم شما با NTFS فرمت می‌شه. NTFS برای اولین بار در سیستم عامل NT ظاهر شد و توی نسخه‌های بعدی با ویندوز XP استفاده شد. NTFS دارای بسیاری از قابلیت‌های مدرنه که در FAT32 و EXFAT قابل دسترس نیست.

از مجوز‌های امنیتی فایل گرفته تا ژورنال تغییرات رو پشتیبانی می‌کنه که می‌تونه به ریکاوری سریع اطلاعات هارد در زمان خرابی سیستم کمک کنه. پارتیشن سیستم ویندوز شما باید NTFS باشه. اگر یک هارد ثانویه دارین که قصد دارین برنامه‌هایی رو روی اون نصب کنین احتمالا باید اون رو به قالب NTFS فرمت بندی کنین.

سیستم فایل ان تی اف اس چیست؟

معایب و مزایای NTFS 

با وجود این که این سیستم فایل مزایایی داره اما سازگاری با همه‌ی سیستم عامل‌ها نیست. NTFS با همه‌ی نسخه‌های جدید ویندوز کار می‌کنه. اما توی سیستم عامل مک فقط می‌شه اطلاعات رو از هارد NTFS خوند و نمی‌تونه توی هاردی که با این سیستم فایل فرمت‌بندی شده اطلاعاتی کپی کرد.

توی بعضی از ورژن‌های لینوکس ممکنه پشتیبانی از نوشتن NTFS رو داشته باشن. اما بعضی هم ممکنه فقط خوندنی باشن. هیچکدوم از کنسول‌های پلی استیشن سونی از NTFS پشتیبانی نمی‌کنن. حتی ایکس باکس ۳۵۰ مایکروسافت نمی‌تونه هارد‌های NTFS را بخونه. هرچند که ایکس باکس وان جدید این قابلیت را داره. دستگاه‌های کمی هستن که می‌توانن از NTFS پشتیبانی کنن.

سازگاری: با تمام نسخه‌های ویندوز کار می‌کنه اما به طور پیش‌فرض تو سیستم عامل مک فقط خوندنیه و ممکنه در بعضی از نسخه‌های لینوکس هم فقط خوندنی باشه. سایر دستگاه‌ها هم به استثنای ایکس باکس وان مایکروسافت از NTFS پشتیبانی نمی‌کنن.

محدودیت‌ها: هیچ محدودیتی برای اندازه فایل یا اندازه پارتیشن وجود نداره و قابلیت کپی کردن فایل‌های با حجم بالا رو با سرعت خوب به کاربر می‌دن.

کاربرد: این فرمت رو برای هارد سیستم عامل ویندوز و سایر هاردهای اینترنال که فقط از ویندوز استفاده می‌کنن بکار ببرین.

سیستم فایل FAT32

سیستم فایل فت ۳۲ چیست؟

از انواع سیستم فایل‌های دیگه می‌شه به FAT32 اشاره کرد. FAT32 قدیمی‌ترین سیستم فایل موجود در ویندوزِ. که برای جایگزین کردن سیستم فایل قدیمی FAT16 که در MS-DOS و ویندوز ۳ استفاده شد، این فرمت توی ویندوز ۹۵ معرفی شد. فلش مموری‌هایی که خریداری می‌کنین غالبا با FAT32 فرمت بندی شدن. و نه تنها حداکثر سازگاری رو توی سیستم‌های کامپیوتر مدرن داره بلکه می‌شه از آن در دستگاه‌های دیگه مانند کنسول‌های بازی و دستگاه دیگری که دارای پورت USB هستن، استفاده کرد.

اندازه فایل توی هارد FAT32 نمی‌تونن بیشتر از ۴ گیگابایت باشن. یک پارتیشن FAT32 باید کمتر از ۸ ترابایت باشه که مسلما محدودیت کمتری داره مگه اینکه از هاردهایی که دارای ظرفیت بالا هستن استفاده کنین. در حالی که می‌تونید از این سیستم فایل برای فلش مموری‌ها و هارد‌های اکسترنال استفاده کنین شما نمی‌تونین از FAT32 برای هارد اینترنال که میخواید ویندوز ۱۰ آپدیت شده روی اون داشته باشین استفاده کنین.

نسخه‌های جدید ویندوز نمی‌تونن روی هاردی که دارای فرمته FAT32، نصب بشن و باید این سیستم عامل‌ها رو روی هاردهایی که با NTFS فرمت شدن نصب کرد.

سازگاری: با تمام نسخه‌های ویندوز، مک، لینوکس، کنسول‌های بازی و تقریبا هر دستگاهی که دارای پورت USB باشه.

محدودیت‌ها: حداکثر اندازه فایل ۴ گیگابایت، حداکثر اندازه پارتیشن ۸ ترابایته.

کاربرد: در صورت نیاز به حداکثر سازگاری با رنج وسیعی از دستگاه‌ها از این فرمت استفاده کنین، (با فرض این که هیچ فایل ۴ گیگابایتی یا بزرگتر را ندارین).

سیستم فایل EXFAT

سیستم فایل EXFAT توی سال ۲۰۰۶ معرفی شد. و با آپدیت به ویندوز ایکس پی و ویستا به نسخه قدیمی‌تر ویندوز اضافه شد. EXFAT برای فلش مموری‌ها بهینه سازی شده. که به عنوان یه سیستم فایل سبک مثله FAT32 طراحی شده اما فاقد قابلیت‌های اضافی و سربار NTFS و محدویت FAT32 هست. در حالی که EXFAT مانند FAT32 با دستگاه‌ها سازگاری نداره اما از NTFS کاملا سازگارترِ.

سیستم فایل ایکس فت چیست؟

در حالی که سیستم عامل MacOS X فقط از NTFS در حالت فقط خوندنی پشتیبانی می‌کنه؛ مک‌ها پشتیبانی کامل برای خوندن و نوشتن EXFAT را ارائه می‌دن. با نصب نرم افزار مناسب، هاردهای EXFAT در لینوکس قابل دسترسی هستن. پلی‌استیشن ۴ از EXFAT پشتیبانی می‌کنه اما پلی‌استیشن ۳ این پشتیبانی را نداره. ایکس باکس وان از این فرمت پشتیبانی می‌کنه اما ایکس باکس ۳۶۰ این پشتیبانی را نداره.

سازگاری: با همه‌ی نسخه‌های ویندوز و نسخه‌های مدرن MacOS X سازگاری داره ولی لینوکس به نرم افزار اضافی احتیاج داره. دستگاه‌ها بیشتر از EXFAT پشتیبانی می‌کنن تا NTFS. اما بعضی از دستگاه‌ها مخصوصا دستگاه‌های قدیمی‌تر فقط از FAT32 پشتیبانی می‌کنن.

محدودیت‌ها: هیچ محدودیتی برای اندازه فایل یا اندازه پارتیشن وجود نداره.

کاربرد: وقتی به اندازه فایل و پارتیشن‌های بزرگتر از FAT32 نیاز دارین و به سازگاری بیشتر از NTFS، از این سیستم فایل استفاده کنین.

با فرض اینکه هر وسیله‌ای که می‌خواید از هارد با فرمت EXFAT پشتیبانی کنه را دارین باید دستگاه خود را به جای FAT32 به EXFAT فرمت کنین.

سیستم فایل ReFS 

Resilient File System) ReFS) یکی دیگه از انواع سیستم فایل‌هاست که توسط مایکروسافت در سال ۲۰۱۲ همراه با ویندوز سرور ۲۰۱۲ برای استفاده در سیستم عامل ویندوز طراحی شده تا به برخی از محدودیت های NTFS غلبه کنه.

اگر سیستم عامل یک خطای سیستمی رو شناسایی کنه و اطلاعات از بین رفته یا خراب شده باشن، ReFS می‌تونه در بازیابی داده‌های از دست رفته به خوبی کمک کنه.

 

فایل سیستم ReFS با ویندوز سرور ۲۰۱۲ معرفی شد و بعد به ویندوز ۸ و آخرین نسخه‌های ویندوز ۱۰ نیز اضافه شد. ReFS به مرور زمان ویژگی‌های جدیدتری را به خودش اختصاص داد که توی ویندوز سرور ۲۰۱۶ و ویندوز سرور ۲۰۱۹ بهتر می‌شه اون رو مشاهده کرد.

در مقایسه با فایل سیستم NTFS، فایل سیستم ReFS ویژگی‌های کلیدی را برای بهبود تاب آوری در برابر خطاها، عملکرد و مقیاس پذیری داده‌ها معرفی کرده. نیازه که گوشزد کنیم که در تمامی آخرین نسخه‌های سیستم عامل ویندوز، مخصوصا ویندوز سرورها، می‌تونیم از پارتیشن‌های تحت ReFS  استفاده کنیم.

نتیجه گیری:

NTFS برای هاردهای اینترنال ایده‌آله، در حالی که EXFAT به طورکلی برای فلش مموری‌ها ایده‌آله. با این وجود درصورتیکه EXFAT در دستگاهی که باید از اون استفاده کنین پشتیبانی نمی‌شه ممکنه باید هارد اکسترنال را با سیستم فایل FAT32 فرمت‌بندی کنین.

امیدواریم در این مقاله تونسته باشیم تا حدوی به این سوال که فایل سیستم چیست پاسخ داده باشیم و با انواع سیستم فایل‌ها آشنا شده باشین. خوشحال می‌شیم شما هم اگر نکته‌ای به نظرتون میاد که در کامل‌تر شدن این مطلب کمک می‌کنه در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

روی ستاره کلیک کنید

میانگین امتیاز ۰ / ۵. میزان امتیاز ۰

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می‌دهد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه + شانزده =

ایران هارد

مرکز بازیابی اطلاعات هار و سرور

سوالی دارید؟

زنگ بزن یا شماره‌ات رو بزار تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند :)

اطلاعات تماس

© ایران هارد ۲۰۲۲ | استفاده از مطالب سایت با ذکر منبع بلا مانع است | طراحی و سئو با ☕ توسط: Edux