خانه » مطالب عمومی » اطلاعاتم را کجا ذخیره کنم؟ ـ بهترین دستگاه‌ ذخیره‌ساز اطلاعات برای شما کدام است؟

اطلاعاتم را کجا ذخیره کنم؟ ـ بهترین دستگاه‌ ذخیره‌ساز اطلاعات برای شما کدام است؟

فهرست و عناوین مقاله

🤔 بهترین دستگاه‌ ذخیره‌ ساز اطلاعات – هارد اینترنال یا اکسترنال؟

دستگاه ذخیره ساز اطلاعات اینترنال چیه؟ هارد اینترنال قطعه‌ایِ که در هر سیستمی از جمله کامپیوتر دسکتاپ یا لپ‌تاپ بکارگرفته میشه. در کامپیوتر شخصی، هارد با استفاده از اتصال فیزیکی به پورت‌های ساتا یا PCIe مادربرد نصب میشه. در مقابل، هارد اکسترنال دستگاهی قابل حمله که کانکتور مخصوص به خودش رو داره. هارد اکسترنال از طریق کابل USB ،eSATA و یا وایرلس به سیستم وصل میشه.

هر دوی هاردهای اینترنال و اکسترنال جزو دستگاه‌های ذخیره ساز ثانویه محسوب میشن چون مستقیما در دسترس پردازنده نیستن، اما حافظه رم به طور مداوم با پردازنده کامپیوتر شما در ارتباطِ و جزو حافظه‌های ذخیره ساز اولیه محسوب میشه. هر دوی هاردهای اینترنال و اکسترنال جزو هاردهای غیرفرار یا مانا هستن، یعنی با قطع جریان برق اطلاعات پاک نمیشن.

انواع رسانه های ذخیره ساز اطلاعات

 هارد های HDD:

هارد اینترنال

تا حالا از خودتون پرسیدین هارد دیسک چیه و چه کاری انجام می‌ده؟ هارد دیسک یا HDD جزو قدیمی‌ترین دستگاه‌های ذخیره ساز اطلاعاتِ، که از اجزای مکانیکی و الکترومغناطیس برای ذخیره اطلاعات استفاده میکنه. اولین دیسک‌های مغناطیسی در دهه ۱۹۵۰ در کامپیوتر RAMAC IBM معرفی شدند.

علیرغم فناوری نسبتا قدیمی، این دسته از هاردها هنوز به عنوان یک گزینه ذخیره ساز محبوب شناخته میشن. (هم هارد اینترنال و هم هارد اکسترنال از این نوع در بازار موجودِ)

اگه می‌خواین داده‌های بیشتری رو با هزینه‌ای کم ذخیره کنین، از هارددیسک استفاده کنین اما توجه داشته باشین که هارددیسک‌ها کندتر از انواع دیگه هست. مورد بعدی که باید توجه داشته باشین اینه که لپ تاپ‌ها از هارددیسک ۲.۵ اینچی استفاده می‌کنن اما سیستم‌های دسکتاپ از هاردهای ۳.۵ اینچی استفاده می‌کنن.

نحوه کار هارددیسک

هارددیسک دارای یک پلاتره که دو طرفش با استفاده از آهنربا پوشیده شده. این پلاتر از میلیون‌ها منطقه بسیار کوچیک تشکیل شده. هر قسمت از این پلاتر بر اساس مغناطیس و مغناطیس‌زدایی کار می‌کنه. اطلاعات هارد در صورت قطع جریان برق از بین نمی‌ره و به اصطلاح مانا هست.

یه هد هم روی پلاتر حرکت می‌کنه و اطلاعات رو می‌نویسه و می‌خونه. هر پلاتر دارای ۲ هد خوندن و نوشتن هست. داده‌ها به ترتیب درستی ذخیره می‌شن. اول هارددیسک نقشه سکتورها رو ذخیره می کنه، اینکه کدوم سکتور قبلا داده داره یا کدوم سکتور آزاده. بعد از پیدا کردن سکتور خالی، داده‌های جدید روی این سکتورهای خالی نوشته می‌شه و اگه هارددیسک مجبور بشه داده‌ها رو بخونه همین فرایند اجرا می‌شه اما به طور برعکس.

مزایا:

  • خرید HDD راحته چون گرون نیست.
  • ظرفیت ذخیره سازی HDD خیلی زیاده
  • HDD رایجه و شما می‌تونین در هر بازار و مکانی پیدا کنین.
  • طول عمر HDD از نظر چرخه خواندن و نوشتن طولانی تره

معایب:

  • HDD قطعات متحرک داره به همین خاطر احتمال خرابیش زیاده.
  • برای به دست آوردن اطلاعات باید هد حرکت کنه و پلاتر باید بچرخه، این امر باعث میشه عملکرد HDD کمی کند بشه.
  • هارد دیسک بزرگ و حجیمه. به همین خاطر نمی تونین از اون تویه دستگاه‌های کوچیک مثل گوشی و تبلت یا لپ تاپ‌های کوچک استفاده کنین.
  • HDD برق زیادی مصرف می‌کنه.
  • در حالی که کار می‌کنه سر و صدا ایجاد می‌کنه.

 درایو های SSD:

هارد اس اس دی

درایوهای SSD که به هاردهای اس اس دی هم معروف هستن، به جای استفاده از دیسک‌های مغناطیسی از حافظه فلش استفاده می‌کنه. در این حافظه‌های ذخیره ساز اطلاعات، هیچ گونه قطعه متحرکی وجود نداره و نسبت به هاردهای مکانیکی کمتر مستعد خرابی هستن.

از SSD به عنوان درایو سیستم عامل استفاده کنین چون عملکرد و ثبات بهتری داره. اس اس دی تا ۱۰ برابر سریعتر از هارددیسک‌های معمولیه. SSD در اندازه‌های استاندارد ۱.۸ اینچ، ۲.۵ اینچ یا ۳.۵ اینچ عرضه می‌شه.

نحوه کار SSD

SSD یه کنترلر داره که به عنوان یه پردازنده کار می‌کنه. تمام عملیات خوندن و نوشتن توسط این کنترلر انجام می‌شه. اس‌اس‌دی از حافظه فلش به عنوان رم استفاده می‌کنه با این تفاوت که با قطع برق اطلاعات از بین نمی‌ره.

SSD از شبکه سلول‌های الکتریکی برای دریافت و ارسال سریع داده‌ها استفاده می‌کنه. این شبکه‌ها توسط پیج از هم جدا می‌شن. پیج‌ مکانی هست که داده‌ها در اون ذخیره می‌شن. تعدادی از پیج‌ها با هم یه بلوک ایجاد می‌کنن.

SSD فقط در صورتی عملیات نوشتن رو انجام می‌ده که پیج خالی وجود داشته باشه در غیر این صورت در پیجی که قبلا در اون نوشته شده عملیات نوشتن رو انجام نمی‌ده. بنابراین هیچ شانسی برای بازنویسی داده وجود نداره.

مزایا:

  • SSD سریعه چون هیچ قطعه متحرکی نداره.
  • از اونجایی که SSD قطعات متحرک نداره، احتمال خرابیش خیلی کمتره و این باعث می‌شه SSD قابل اعتماد و بادوام باشه.
  • هیچ داده‌ای در SSD بازنویسی نمی‌شه.
  • برق کمتری استفاده می‌کنه.

معایب:

  • SSD گرونه.
  • فضای کمتر و محدودی داره
  • پیدا کردن SSD تویه بازار کار سختیه چون چندان رایج نیست.
  • طول عمر کمتری داره چون حافظه فلش اون فقط برای تعداد محدودی از نوشتن قابل استفاده هست.

۳- هارد Hibrid یا ترکیبی:

هاردهای هیبریدی که SSHD هم نامیده می‌شه دارای هر دو هارددیسک مغناطیسی کلاسیک و برد مداری هارد SSD هست. استاندارد فعلی که به عنوان یک راه حل ذخیره سازی در سیستم‌های دسکتاپ استفاده می‌شه استفاده از هر دو هارد SSD و HDD می‌باشد.

هارد درایو حالت جامد به سیستم عامل و برنامه‌ها اختصاص داده میشه و هارد دیسک مغناطیسی به فایل‌هایی مثل فیلم‌ها، عکس‌ها و موسیقی‌ها.

هارد هیبریدی

نحوه کار SSHD

SSHD با استفاده از مقدار کمی حافظه فلش NAND با کارایی بالا کار می کنه. با کمک این حافظه فلش، داده‌های پر استفاده ذخیره می‌شن. با SSHD، می‌شه به سرعت به فایل‌ها دسترسی پیدا کرد زیرا دارای پارتیشن SSD تقریبا ۸ گیگابایتیه.

هارد هیبریدی یه مدیر حافظه در هارددیسک داره و تشخیص می‌ده که کدوم داده‌ها و فایل‌ها بیشتر استفاده می‌شن و داده‌ها و فایل‌های پراستفاده رو در حافظه فلش که بخشی از SSD هست ذخیره می‌کنه. بنابراین دسترسی به این فایل‌ها خیلی راحته چون سیستم شما از تمام داده‌ها و فایل‌هایی که زیاد استفاده می‌کنین مطلع هست.

مزایا:

  • درایوهای SSHD قابل اعتمادترن، چون هم سرعت بالایی دارن و هم فضای بیشتر.
  • به راحتی می‌تونین به فایل‌ها و داده هایی که زیاد استفاده می‌کنین دسترسی پیدا کنین.
  • SSHD دوام خیلی زیادی داره.
  • SSHD گرون نیست به همین خاطر می‌تونین بخرین.

معایب:

  • بخش هارددیسک SSHD از مواد شکننده تشکیل شده به همین خاطر اگه بیافته احتمال آسیب وجود دارد.

بهترین دستگاه‌های ذخیره ‌ساز اطلاعات از نظر سرعت

اگه محدودیت بودجه ندارین، نیاز به فضای ذخیره سازی کم و سرعت زیاد اهمیت داره، هاردهای SSD پیشنهاد میکنیم. هاردهای SSD نسبت به هاردهای HDD از سرعت بیشتری دارن و این به دلیل نبود قطعات مکانیکی و تفاوت در خوندن و نوشتن اطلاعات می‌باشد.

متاسفانه هاردهای SSD قیمت بالاتری دارن و شما باید برای یک هارد ۲۵۶ گیگابایتی هزینه بیشتری (نسبت به هاردهای مکانیکی) پرداخت کنین. ولی با این وجود در طول زمان هزینه‌ای که صرف کردین جبران میشه چون از طرف دیگه هاردهای SSD انرژی کمتری استفاده می‌کنن و از عمر بالاتری برخوردار هستن.

هارد اس اس دی در مقابل اچ دی دی

بهترین دستگاه‌ ذخیره‌ ساز اطلاعات از نظر فضا

اگه محدودیت بودجه ندارین. نیاز به فضای ذخیره سازی بالایی دارین و سرعت نیز اهمیت زیادی داره. کدوم هارد بهترِ؟ اگه به فضای ذخیره سازی بالایی نیاز دارین، بودجه زیادی در اختیار دارین و سرعت نیز فاکتور مهمی برای شماست، می‌تونین از ترکیب هارد SSD و هارد HDD استفاده کنین. یعنی روی سیستم خود ۲ تا درایو داشته باشین. این روش برای کاربران کامپیوترهای رومیزی راه‌حل نسبتا ساده‌تریِ.

چون این کاربران می‌‌تونن از SSD برای نگهداری برنامه‌ها و فایل‌های سیستمی مثل ویندوز و برنامه‌های نصب شده استفاده کنن. و هارد دیسک با ظرفیت بالا رو به فایل‌های کاری و شخصی اختصاص بدن. از آنجایی که فایل‌های سیستمی فضای زیادی رو اشغال نمی‌‌کنن در کنار یک هارد دیسک با فضای ذخیره سازی کافی، پاسخگوی کار شما خواهد بود.

 

اس اس دی بهتر است یا اچ دی دی

این در حالیه که کاربران لپ‌تاپ‌ها کار سخت‌تری رو پیش رو دارن. چون لپ‌تاپ‌ها تنها یک درگاه برای نصب هارد دارن ولی اگه درایو نوری (CD/DVD-ROM) کاربرد چندانی برای شما نداره روش‌هایی برای نصب SSD به جای آن وجود داره.
کاربران لپ‌تاپ‌ها برای استفاده همزمان HDD و SSD باید درایو نوری خودشون رو فدای آن کنن (البته توصیه نمی‌کنیم). ولی اگه درایو نوری اهمیت زیادی برای شما داره می‌‌تونین SSD رو برای برنامه‌ها و فایل‌های سیستمی جایگزین هارد خود کنین و از هارد اکسترنال برای نگهداری فایل‌های دیگه استفاده کنین.
مثلا استفاده از SSD با ظرفیت ۲۵۶ گیگابایت برای نگهداری فایل‌هایی که کاربرد روزمره دارن و یک هارد اکسترنال با حداقل ظرفیت ۱ترا بایت می‌تونه ترکیب خوبی باشه. البته یک SSD با ظرفیت ۲۵۶ گیگابایت بیشتر از حد مورد نیاز برای برنامه‌ها، فایل‌های سیستمی و بعضی فایل‌های پرکاربرد خواهد بود.

مقایسه هارد اس اس دی با اچ دی دی

بهترین دستگاه‌ ذخیره‌ ساز اطلاعات از نظر سرعت و فضا

اگه شما دنبال بهترین گزینه ممکن در تمام دنیا هستین هیچگاه به آن نخواهید رسید. ولی گزینه‌ای وجود داره که به این شرایط نزدیکه و اون هارد هیبریدیِ. ساختار این هاردها به این شکله که یک SSD با ظرفیت پایین (در اکثر موارد حدود ۸ گیگابایت) فقط برای ذخیره سازی اطلاعات نرم افزارهای پرکاربرد در کش و یک هارد استاندارد با ظرفیت بالا برای ذخیره سازی واقعی اطلاعات در داخل آن وجود داره.

این هاردها قیمت نسبتا بالایی در مقایسه با هاردهای معمولی دارن ولی نسبت به SSDها بسیار ارزانتر هستن. ولی در مقابل فضای SSD بسیار بیشترِ. اصولا اگه به فضای زیادی برای ذخیره سازی فایل‌هایتان نیاز دارین و قصد افزایش سرعت با بودجه محدود رو دارین، استفاده از هارد هیبریدی بهترین راه پیش روی شماست.

انتخاب بهترین دستگاه‌ ذخیره‌ ساز اطلاعات بستگی به نیاز شما داره. ولی باید در نظر داشته باشین که این نوع هارد امکانات یک SSD رو در اختیار شما قرار نمیده و در اکثر اوقات عملکرد آن مثل یک هارد معمولیه چون ماهیت اصلیشه. بنابراین تا زمانی که انتظارات شما از این هارد معقولانه باشه از عملکردش راضی خواهید بود.

البته از آنجایی که این هارد، یک تکنولوژی جدیدِ، تعداد کمی از آن‌ها در بازار موجودِ. هم اکنون قیمت یک هارد درایو هیبریدی ۷۵۰ گیگابایتی در بازار حدود ۱۷۰ دلار است که ۷۰ دلارش مربوط به اس‌اس‌دی ۸ گیگابایتی داخلشه. ولی اگه تنها یک درگاه برای نصب هارد درایو داشته باشین و به فضای ذخیره سازی SSD نیز نیاز داشته باشین باید این هزینه رو بپردازید.

بهترین دستگاه‌های ذخیره‌ساز اطلاعات از نظر قیمت

اگه بودجه شما محدودِ، نیاز به فضای ذخیره سازی بالایی دارین و سرعت بالا اهمیت زیادی برای شما نداره، ساده‌ترین راه برای شما اینه که از هارددیسک سنتی استفاده کنین. هارددیسک های مکانیکی هنوز ارزانترین گزینه موجود هستن و شما می‌تونید صرفه جویی خوبی در این زمینه داشته باشین.

اگه توانایی مالی کافی رو برای خرید دارین با صرف هزینه بیشتر سعی کنید هاردی با سرعت ۷۲۰۰ دور در دقیقه و حافظه کش بالا خریداری کنین. این ویژگی‌ها سرعت نسبتا بالا با هزینه نه چندان زیادی رو در اختیارتان قرار میده.

هارد ساتا در قاب اکسترنال

هارد اکسترنال یک دستگاه ذخیره ساز اطلاعات جانبی

اگر میخواید اطلاعاتتان رو روی دستگاهی داشته باشین که قابل حمل و نقل باشه باید از هارهای اکسترنال استفاده کنین. انواع دستگاه های ذخیره اطلاعات که توضیح دادیم در هاردهای اکسترنال هم وجود داره و در بازار عرضه شده اند. یعنی هارد اکسترنال داریم که هم از تکنولوژی HDD بهره میبره هم از تکنولوژی SSD و هم هارد اکسترنال هیبریدی داریم.

بارزترین تفاوت هاردهای اکسترنال قابل حمل بودنشه و بیشتر به عنوان هارد پشتیبان و بکاپ مورد استفاده قرار میگیره. یعنی شما اطلاعات مهمتان رو هم در هارد کامپیوتر و هم روی یک هارد اکسترنال به عنوان بکاپ ذخیره می‌کنین.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

روی ستاره کلیک کنید

میانگین امتیاز ۳ / ۵. میزان امتیاز ۱

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می‌دهد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 + 20 =

ایران هارد

مرکز بازیابی اطلاعات هار و سرور

سوالی دارید؟

زنگ بزن یا شماره‌ات رو بزار تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند :)

اطلاعات تماس

© ایران هارد ۲۰۲۲ | استفاده از مطالب سایت با ذکر منبع بلا مانع است | طراحی و سئو با ☕ توسط: Edux